Saffranskrans med vanilj



Ingredienser
50 g smör eller margarin
1 påse saffran (0.5 g)
2 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1/2 dl kvarg, 10%
1/2 dl socker
1 krm salt
5-6 dl mjöl

Fyllning
75 g smör eller margarin
1/2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
pärlsocker

Gör såhär
1. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller med en kavel på påsen. Rör ner safranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till ca 37.5 grader. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt kvarg, socker, salt och rör om. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck med bakduk och låt jäsa i 30-45 minuter.

3. Rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen. Lägg bakplåtspapper i botten av en form (ca 24 cm) med löstagbar kant.

4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda igenom den med ev. resten av mjölet.

5. Kavla ut till en kaka ca 25x50 cm. Bred på fyllningen Rulla ihop och skär ca 4 cm breda bitar. Lägg dem med snittytan upp. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla med uppvispat ägg och strö påpärlsocker.

7. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna på galler övertäckt med bakduk.

Smaklig måltid :)

(Recept tagen ur ica maxi reklamen som kom med posten)



    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: